Vrijdag de Dertiende staat bekend als een ongeluksdag.
Voor ons is vrijdagdertien een zeldzaam gelukkige combinatie en dat was het vroeger ook. In de loop der tijd is de betekenis veranderd onder invloed van de (katholieke) kerk.
Vrijdag is de dag van de godin Freija en dertien is een vrouwelijk getal:was haar getal: dubbele vrouwelijkheid waar de kerk (afgezien van een onbevlekte maagd) niets van moest hebben.

In onze christelijke wereld wordt ook vaak verwezen naar de dood van Jezus (op een vrijdag), maar ook hiervoor zijn er sporen in de Germaanse mythologie. Vrij-dag is Freya's dag, de dag van de godin van de liefde, de vrouw van Odin en de moeder van Balder (equivalent met Venus, vandaar Vendredi). Volgens een legende beschouwden de eerste christenen haar als een heks en werd zij verbannen naar een berg, waar ze elke vrijdag vergaderde met elf heksen en de duivel (samen dertien dus). Vaak werd dan ook gezegd dat de heksensabbat op een vrijdag valt. Alhoewel de vrijdag op zich geen funeste betekenis heeft in de christelijke liturgie, werden in de Middeleeuwen de meeste onaangename gebeurtenissen uit de gewijde geschiedenis op die dag gesitueerd: de verdrijving van Adam en Eva uit het Paradijs, de moord van Abel door Caïn, de plagen van Egypte, de moord op de Onnozele Kinderen enz.

In de Tarot is dertien de kaart van de dood. Deze kaart staat dan ook voor transformatie, totale verandering. Dood betekent nieuw leven. De dood van een rups is de geboorte van een vlinder.
Hajo Banzhaf schrijft in zijn Tarot Handboek "(dertien) was een heilig getal vóór de invoering van het zonnejaar. Het maanjaar kende 13 maanden. Pas toen de maangodin werd verketterd, werd 13 het 'Duivelsdozijn'."