In ons dagelijks leven zijn we gewend geraakt om ons te richten op de verwachtingen die de buitenwereld heeft en de eisen die die buitenwereld aan ons stelt.

Als kind heb je geleerd je aan te passen aan de wensen van je ouders. Je moest wel, want je wilde overleven. Zo leer je, dat je maar beter niet je eigen wensen en talenten kunt uiten of doorzetten, maar beter kunt doen wat je ouders van je vragen.
Dat overlevingsgedrag kan blijven hangen tot diep in je volwassenheid. Dat is eigenlijk niet handig, want de overlevingsmechanismen die een kind hanteert zijn andere dan die je als volwassene nodig hebt.

Er is niks mis met die overlevingsmechanismen uit je kindertijd, zolang je er tevreden mee bent. Sterker nog: je zult ze niet kunnen en willen veranderen, want je kent ze zo goed en ze werken gewoon goed.

Maar dan komt er een moment dat je last krijgt van al die ingesleten patronen. En dan begint het te rammelen: je merkt ineens dat je je niet meer lekker voelt in een werksituatie, in een liefdesrelatie; je krijgt een burnout of je wordt ziek. Of je hebt zo'n onbestemd gevoel "is dit nou alles?"

Je voelt je gevangen in je automatische gedrag, maar je weet vaak niet hoe dat te veranderen. En vaak denk je dat de oorzaak in de buitenwereld ligt: de baas die teveel van je vraagt, je echtgenoot (m/v) die snibbig of humeurig wordt, al die stomme automobilisten die je dwars zitten, enzovoort.

Uiteindelijk merk je dat jouw Zelf, degene die je ten diepste bent, door al die overlevingsmechanismen ondergesneeuwd is geraakt en dat het tijd wordt terug te keren naar wat je eigenlijk altijd al was.

Kortom: Persoonlijke groei is dus het terugvinden van jezelf, van datgene wat je altijd al was, maar door de druk der omstandigheden een tijdje opzij moest zetten.

Door astrologie kun je inzicht krijgen in je overlevingsmechanismen en wat je er aan zou kunnen doen.
Meditatie is een manier om actief eraan te werken je overlevingsmechanismen te veranderen en de obstakels die je verhinderen te mediteren op te ruimen.

Het verleden kun je niet veranderen, maar wel de manier waarop je ernaar kijkt.